Thursday, February 20, 2014

Το αδελφοποιημένο μας σχολείο, 3ο Δημοτικό Κιλκίς, γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη!!!


Τσικνοπέμπτη!!!










Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας
του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/492#ixzz2tuRcDItV


Την Τσικνοπέμπτη γιόρτασαν και στο αδελφοποιημένο μας σχολείο!!!

"Παιδιά των λουλουδιών ή Ημέρα του κόκκινου ή όταν οι μεγάλοι ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται παιδιά!!! Όπως και να το πούμε ήταν ένα απίθανο απόγευμα Τσικνοπέμπτης!"... όπως λέει και η κ. Μαρία Τσιραμπίδου, διευθύντρια του σχολείου.






Τα παιδιά των λουλουδιών σήμερα δήλωσαν 
ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ















Τσικνοπέμπτη χωρίς ποντιακά! Δε γίνεται! 
Να ιλί ποι κ' ευρέθεν! Άψιμον!


(Λελεύω σας, τι κρίμα να μην είμαι κι εγώ εκεί!)



"Κι αν δεν ερχόταν η αστυνομία να μας διώξει νύχτα θα φεύγαμε! Και του χρόνου! Καλεσμένοι όλοι αρκεί να φέρετε και κανένα καλό μεζέ!",
είπε η διευθύντρια του σχολείου Μαρία Τσιραμπίδου.


Φυσικά και θα έρθουμε... 


Καλές Αποκριές!!!