Monday, October 28, 2013

Η κοινότητά μας, το Λονδίνο του Καναδά, γιορτάζει την επέτειο της 28 Οκτωβρίου 1940!!!

Το Σάββατο  η Κοινότητά μας γιόρτασε  την Ημέρα του ὉΧΙ!



Ο ιερέας μας μίλησε για το ηρωικό  ΟΧΙ ενάντια στον Φασισμό, καθώς και  το μεγάλο ΟΧΙ του Αγίου Δημητρίου ενάντια στην ειδωλολατρεία. Μια πολύ όμορφη ομιλία που μας ενθουσίασε  όλους.


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το ελληνικό σχολείο μας έδωσε ένα δυναμικό παρόν.  Οι μαθητές μας ντύθηκαν με τις εθνικές τους στολές και αφού ακούστηκαν οι δύο Εθνικοί Ύμνοι ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων στο Κενοτάφιο!







Οι μαθήτριές μου,  Νικολέττα, Στέλλα και Έλλη, είπαν ποιήμα, και έβγαλαν τους λόγους στα ελληνικά και αγγλικά. Μπράβο για την εξαιρετική σας παρουσίαση!





Αν και η μέρα βροχερή, υπήρξαν πολλοί τολμηροί που αψήφησαν το κρύο και βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν αυτούς που πολέμησαν ενάντια στον Άξονα, που εκείνη την εποχή είχε καταφέρει να κατακτήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.
 Η Ευρώπη και η Αμερική τους  θαύμασε. Ναι, ήταν μια χούφτα Έλληνες, που άλλαξαν για μια ακόμη φορά την Ροή της Ιστορίας!




Ο Τσώρτσιλ είπε: "Από τώρα και στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά οι ήρωες πολεμούν σαν  Έλληνες." 


 






 Υποκλινόμαστε με δέος στην ανδρεία τους!


ΟΙ σημαιοφόροι στέκονταν με ευλάβεια στο κενοτάφιο.









"Αφιερώνουμε σε σας που σκοτωθήκατε για την δική μας ελευθερία, αυτό εδώ το στεφάνι", απάγγειλε η Νικολέττα.




Η Στέλλα φώναξε: Ζήτω το ΟΧΙ ενάντια στη βία και στην τρομοκρατία!

 
 





Η Έλλη φώναξε: Ζήτω το ΟΧΙ ενάντια στην ρατσιστική βία!



 
 








Εκτός από σημαιοφόρους είχαμε και ... "ομπρελοφόρους", όπως είπε και η Στέλλα μας! Μετά την εκφώνηση του λόγου, πήγε και στάθηκε εκεί κοντά στην συμμαθήτριά της για να μην βρέχεται άλλο. Μπράβο!



 
 
Έτσι απλά γιορτάσαμε και φέτος την μεγάλη μέρα του ΟΧΙ.
Χρόνια πολλά και του χρόνου!!!