Saturday, February 1, 2014

Καλό μήνα!!!!

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

 
 
 
Καλό μήνα!!!
 
 
 
Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, Καλοκαίρι θα μυρίσει...
 
μα κι αν τύχει και θυμώσει.... μεσ΄στα χιόνια θα μας χώσει!!!
 
 
 
Ο Φεβρουάριος στον Καναδά είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν της πατρίδας. Εδώ δεν ανθίζουν οι αμυγδαλιές, ούτε ποτέ θα συναντήσεις μια ηλιόλουστη μέρα που να σου κάνει κέφι να σηκώσεις χαρταετό , ας πούμε.
 
Αλλά και ο Καναδάς όμως έχει έθιμα  που έχουν  ενδιαφέρον!
 
 
 
Σύμφωνα με τη λαογραφία,  στις 2 Φεβροαρίου ,την ημέρα της Υπαπαντής,  η μαρμότα (groundhog) βγαίνει από το λαγούμι της και  εάν  δεν δει την σκιά της, η Άνοιξη θα έρθει νωρίς. Αν όμως η μέρα είναι ηλιόλουστη, και  δει την σκια της, ωχ αλίμονό μας,  ο Χειμώνας με τις κακοκαιρίες του θα παραμείνει για άλλες 6 εβδομάδες!!! 
Ας ελπίσουμε  ότι ο φετινός  Χειμώνας θα τελειώσει σε 6 εβδομάδες... Αμάν πια με αυτά τα χιόνια.
 
 
 
 
Τον Φεβρουάριο συνήθως έχουμε και τα Ψυχοσάββατα.
 
Σύμφωνα με την δική μας (ελληνική)  λαογραφία, τα Ψυχοσάββατα οι ψυχές κάθονται επάνω στα δέντρα και τα βλαστάρια του αμπελιού, γι’ αυτό δεν κόβουν ως τότε βλαστάρια, μήπως πέσουν οι ψυχές που είναι καθισμένες επάνω σε αυτά και κλάψουν. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Δημητροκάλλη, «τούτο το κάθισμα των ψυχών πάνω στα δέντρα έχει ρίζες προχριστιανικές, κι έχουμε παραστάσεις αρχαίες, κι ακόμα και χριστιανικές, κι ας μην το ‘χει στις διδαχές του ο χριστιανισμός. Αυτό γιατί αυτές οι δοξασίες είναι πανάρχαιες και οικουμενικές, αποκαλούν μάλιστα των φύλλων του δάσους το θρόισμα, ψυχοθρόισμα, μουρμούρισμα των ψυχών»!!!!
 
 
 
Αυτά τα νέα μας για σήμερα. Εύχομαι να είστε πάντα καλά, όπου κι αν είστε και να ντύνεστε ζεστά μην μου κρυώσετε!