Friday, October 25, 2013

Το Έπος του 1940


 
 
Ο μεγάλος μας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης είπε: " Όταν γινόμαστε γονείς, αποκτούμε την αθανασία".
                       
Τα λόγια του αυτά, σκέφτομαι, όσο  πλησιάζει η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. 
Σκέφτομαι εκείνα τα  αμούστακα παλικάρια, που έτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας μας και αψηφώντας τον κίνδυνο, πολέμησαν με όλη την δύναμη της νεανικής τους ψυχής, έχωντας  μια ιδέα και ένα όραμα . Παιδιά με όνειρα για το μέλλον, που όμως ένας ψυχρός και άδικος πόλεμος τους τα γκρέμισε. Δεν πρόλαβαν καν να αποκτήσουν τα δικά τους παιδιά...
Το Σάββατο  θα πάμε στο κενοτάφιο.
Εκεί,  θα καταθέσουμε στεφάνια ως φόρο τιμής,σ' αυτούς τους αφανείς μεν, αλλά υπέροχους  ήρωές μας, που θυσιάστηκαν έτσι απλά, για να έχουμε εμείς μια  πατρίδα ελεύθερη .   Σ'αυτά τα αμούστακα παλικάρια, εμείς χρωστάμε  ευγνωμοσύνη, γιατί  με την θυσία τους, μας χάρισαν το  δικαίωμα στην   αθανασία. 
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τα σκεπάζει!!!







ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

'Ενα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του πολέμου που διέπραξαν οι Γερμανοί.
 

Εγινε πόλη - σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας. Στα μαρτυρικά Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με περισσότερους από 700 νεκρούς - όλος ο ανδρικός πληθυσμός πλην 13 που επέζησαν από τα τραύματά τους κατά την εκτέλεση.
Σπίτια λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν, 65 από τα συνολικά 70 της πόλης, εκατοντάδες μάτια γυναικών και παιδιών είδαν μία καταστροφή που έμελλε να μην ξεχάσουν ποτέ.














Ο μαθητής μου Χριστιανός Μουχτούρης, μιλάει για τον προπαππού του...

 
 

Έτσι, για να μην ξεχνούμε...
 
Αδικοχαμένα μας αδέλφια,
 
Αιωνία σας η μνήμη...